Gotowanie pełną parą - poznaj sprzęt kuchenny, który pomoże Ci gotować zdrowo

Gotowanie na parze cieszy się ogromną popularnością – jest apetyczne, smaczne i bardzo, bardzo zdrowe. Tę metodę obróbki potraw od dawna cenią szczególnie profesjonalni szefowie kuchni. Wiedzą, że para jest sekretem, który uszlachetnia każde danie i zmienia każdy posiłek w arcydzieło. Piekarniki parowe to od lat tajna broń najlepszych restauracji, a dziś można je mieć we własnym domu…

Piekarniki parowe AEG


Historia lubi się powtarzać
Na parze gotowano już 3000 lat temu – nad gorącymi źródłami czy rozgrzanymi kamieniami, w bambusowych sitach i koszach. W latach 50-tych XIX wieku Francuzi wprowadzili na rynek słynne szybkowary, które natychmiast stały się symbolem nowoczesnej kuchni i używane są do dziś. Kolejną rewolucją było wprowadzenie pierwszych piekarników parowych, w których pieczenie odbywa się w niższej niż w tradycyjnym piekarniku temperaturze, dzięki czemu traci się mniej składników odżywczych i minerałów. Para wydobywa najlepsze właściwości produktów i uwydatnia ich smak i aromat.


Piekarnik parowy zdrowe jedzenieCzym jest piekarnik parowy?
Odpowiedź niby jest prosta – to urządzenie łączące w sobie zalety klasycznego piekarnika i urządzenia do gotowana na parze. To ważne, ponieważ gdyby użyć jedynie przegrzanej pary wodnej, to pieczenie nie byłoby możliwe.

Jednak sam wybór piekarnika parowego nie jest łatwym zadaniem – na rynku jest dużo urządzeń do gotowania na parze, które do złudzenia przypominają piekarnik, są też piekarniki, które wykorzystują parę w obróbce termicznej, ale nie jest to gotowanie na parze we właściwym znaczeniu tego słowa. Co zatem wyróżnia prawdziwy piekarnik parowy? Ano właśnie możliwość łączenia funkcji tradycyjnego piekarnika z gotowaniem na parze.

Piekarniki parowe do zabudowyRóżnica tkwi w użyteczności. W zasadzie każdy piekarnik parowy można wykorzystać tak samo jak zwykły, czyli bez użycia pary wodnej, natomiast w piekarniku zwykłym gotowanie na parze nie jest oczywiście możliwe. Piekarnik parowy dostarczający ciepło tylko wyłącznie z pary nie pozwoli na upieczenie soczystej pieczeni o chrupiącej skórce…
To właśnie największa zaleta piekarników parowych – wielofunkcyjność. Można gotować na parze, można piec, a można pójść na całość i piec z dodatkiem pary wodnej. Piekarnik parowy zastępuje więc wiele urządzeń: mikrofalówkę, piekarnik oraz parowar.


Oszczędność czasu i energii
Jeśli coś zostało zainspirowane przez profesjonalistów, to musi dawać profesjonalne rezultaty. Szefowie kuchni chętnie korzystają z dobrodziejstw gorącego powietrza i pary jednocześnie. Wiedzą oni, że oprócz doskonałych efektów kulinarnych i pro-zdrowotnych, dodatkową zaletą piekarników parowych jest możliwość skrócenia czasu pieczenia. Stosując bowiem parę i gorące powietrze należy ustawić temperaturę o 20 stopni niższą i skrócić czas pieczenia o 10 minut na każda godzinę.

AEG piekarnik parowyAEG SteamPro
Piekarnik SteamPro SousVide z termosondą i intuicyjnym interfejsem obrotowym to zwycięzca IFGold Award 2017 i IF Design Award. Oferuje 3 tryby pieczenia: tradycyjny, parowy i łączony. Mała ilość pary pomoże ci uzyskać rozpływające się w ustach pieczenie i wypieki. Przy średniej ilości pary każda odgrzewana potrawa będzie smakować jak przyrządzona przed chwilą. 100% pary to sposób na szybsze przyrządzanie smaczniejszych i zdrowszych ryb, warzyw, ryżu i kuskusu.

  • Termosonda food Sensor precyzyjnie mierzy temperaturę wewnątrz potrawy i sygnalizuje uzyskanie odpowiedniego stopnia jej wypieczenia.
  • Czujnik wilgotności pozwala na sztukę kulinarną najwyzszych lotów, dzięi automatycznemu doborowi ilości pary potrzebnej do uzyskania idealnych efektów pieczenia.
  • Możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie
  • Funkcje: Au Gratin, grzanie dolne, pieczenie chleba, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, zamrożone potrawy, para 100%, grill, duża wilgotność, mała wilgotność, średnia wilgotność, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury, powolne gotowanie, Sous Vide, regeneracja parowa , termoobieg, grillowanie turbo, funkcja Yoghurt
  • Sterowanie dotykowe i automatyczne programy wagowe

 

Piekarnik parowy Siemens iQ700SIEMENS iQ700 HS658GXS1
Piekarnik z parowarem fullSteam z 15 rodzajami grzania w tym 100% pary.

  • Termosonda Plus i bakeSensor: wykrywają dokładnie ten moment w którym twoja potrawa jest gotowa.
  • termoobieg 4D - pieczenie z największą swobodą. Dzięki zmiennemu kierunkowi obiegu powietrza zapewnia równomierną dystrybucję i rozkład ciepła w całym wnętrzu piekarnika.
  • Dodatkowe metody grzania z wykorzystaniem pary: para 100%, regeneracja, fermentacja, rozmrażanie
  • Regulacja temperatury: 30 °C - 250 °C
  • ecoClean: czyszczenie piekarnika jest dużo łatwiejsze dzięki specjalnej powłoce czyszczącej.
  • coolStart: Nagrzewając piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia zużywasz nie tylko swój czas, lecz również cenną energię. Nowa funkcja coolStart kładzie temu kres. Jeśli chcesz coś rozmrozić, podgrzać, czy przygotować danie z mrożonek, po prostu włącz coolStart, a Twoje danie będzie gotowe dużo szybciej niż dotychczas.


Szuflada do próżniowego pakowaniaW próżni można więcej
Sous Vide to nowa metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat. Umożliwia ambitnym miłośnikom sztuki kulinarnej praktykowanie haute cuisine we własnych domach. Dosłownie oznacza „w próżni” i jest wyjątkowo precyzyjną metodą gotowania potraw w zamkniętej hermetycznie torebce, która spowalnia proces utleniania, co sprzyja zachowaniu smaku. Produkty nie tracą podczas gotowania cennych wartości odżywczych, witamin, minerałów i makroelementów, są wykwintne i delikatne ponieważ naturalne soki są zatrzymywane wewnątrz, a redukcja potrawy podczas gotowania dochodzi zaledwie do 10%!

Temperatury gotowania potraw metodą Sous Vide są znacznie niższe niż w przypadku tradycyjnego gotowania czy pieczenia. Dla przykładu wołowina medium-rare to przedział od 54 do 59 stopni, a pierś z kurczaka 60-63 stopnie. Utrzymanie stałej, niskiej temperatury sprawia, że nie tylko zachowują swój naturalny aromat, ale także uzyskują niezwykle delikatną strukturę. Tą metodą przygotowuje się warzywa, owoce, mięsa, ryby, owoce morza i wiele innych. Produkt końcowy jest zawsze nasycony naturalnym smakiem i aromatem, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro- i mikroelementy.

Piotr PohlNiemiecka firma Gaggenau, pionier na polu technologii gotowania na parze i zdrowego przyrządzania potraw, wprowadził na rynek da profesjonalne urządzenia do precyzyjnego gotowania metoda Suous Vide. To piekarnik parowy i szuflada do pakowania próżniowego z serii 400, które idealnie ze sobą współpracują, zapewniają uzyskanie efektów kulinarnych na prawdziwie profesjonalnym poziomie. Piekarniki te, umożliwiające gotowanie na parze, pieczenie, gotowanie i grillowanie, są wyposażone również w funkcję gotowania SousVide. Pozwalają na precyzyjną regulację temperatury z dokładnością aż do 1 stopnia w przedziale 30 do 230 stopni.
Dodatkowo piekarniki parowe z funkcją pieczenia serii 400 ze zintegrowanym układem doprowadzania (i odprowadzania) wody dysponują pierwszym na świecie, w pełni automatycznym systemem czyszczącym.

Artykuł przygotowała: Monika Turska - redaktor naczelna Magnetyzmu Formy


Piotr Pohl - specjalista ds.sprzętu AGD
tel.: +48 666 875 662 
e-mail: piotr.pohl@max-fliz.pl