Technologia w Twojej kuchni: Jak wybrać idealny piekarnik w 2025?

Gotowanie na parze cieszy się ogromną popularnością – jest apetyczne, smaczne i bardzo, bardzo zdrowe. Tę metodę obróbki potraw od dawna cenią szczególnie profesjonalni szefowie kuchni. Wiedzą, że para jest sekretem, który uszlachetnia każde danie i zmienia każdy posiłek w arcydzieło. Piekarniki parowe to od lat tajna broń najlepszych restauracji, a dziś można je mieć we własnym domu… 

Kuchnia z płyt kamiennych od Maxfliz.jpg [367.78 KB]

Wyposażenie kuchni lubi się powtarzać 

Na parze gotowano już 3000 lat temu – nad gorącymi źródłami czy rozgrzanymi kamieniami, w bambusowych sitach i koszach. W latach 50-tych XIX wieku Francuzi wprowadzili na rynek słynne szybkowary, które natychmiast stały się symbolem nowoczesnej kuchni i używane są do dziś. Kolejną rewolucją było wprowadzenie pierwszych piekarników parowych, w których pieczenie odbywa się w niższej niż w tradycyjnym piekarniku temperaturze, dzięki czemu traci się mniej składników odżywczych i minerałów. Para wydobywa najlepsze właściwości produktów i uwydatnia ich smak i aromat. 

Kuchnia nowoczesna z białymi frontami.jpg [180.55 KB]

Czym jest piekarnik parowy? 

Odpowiedź niby jest prosta – to urządzenie łączące w sobie zalety klasycznego piekarnika i urządzenia do gotowana na parze. To ważne, ponieważ gdyby użyć jedynie przegrzanej pary wodnej, to pieczenie nie byłoby możliwe. 

Jednak sam wybór piekarnika parowego nie jest łatwym zadaniem – na rynku jest dużo urządzeń do gotowania na parze, które do złudzenia przypominają piekarnik, są też piekarniki, które wykorzystują parę w obróbce termicznej, ale nie jest to gotowanie na parze we właściwym znaczeniu tego słowa. Co zatem wyróżnia prawdziwy piekarnik parowy? Ano właśnie możliwość łączenia funkcji tradycyjnego piekarnika z gotowaniem na parze. 

Różnica tkwi w użyteczności. W zasadzie każdy piekarnik parowy można wykorzystać tak samo jak zwykły, czyli bez użycia pary wodnej, natomiast w piekarniku zwykłym gotowanie na parze nie jest oczywiście możliwe. Piekarnik parowy dostarczający ciepło tylko wyłącznie z pary nie pozwoli na upieczenie soczystej pieczeni o chrupiącej skórce… 
To właśnie największa zaleta piekarników parowych – wielofunkcyjność. Można gotować na parze, można piec, a można pójść na całość i piec z dodatkiem pary wodnej. Piekarnik parowy zastępuje więc wiele urządzeń: mikrofalówkę, piekarnik oraz parowar. 

Kuchnia zaaranżowana z ciemnymi kolorami.jpg [225.78 KB]

Nowoczesna Kuchnia z kamiennymi blatami.jpg [423.54 KB]

Oszczędność czasu i energii w kuchni 

Jeśli coś zostało zainspirowane przez profesjonalistów, to musi dawać profesjonalne rezultaty. Szefowie kuchni chętnie korzystają z dobrodziejstw gorącego powietrza i pary jednocześnie. Wiedzą oni, że oprócz doskonałych efektów kulinarnych i prozdrowotnych, dodatkową zaletą piekarników parowych jest możliwość skrócenia czasu pieczenia. Stosując bowiem parę i gorące powietrze należy ustawić temperaturę o 20 stopni niższą i skrócić czas pieczenia o 10 minut na każda godzinę. 

Kuchnie biała ze strefą jadalnianą.jpg [152.54 KB]

AEG SteamPro  

Piekarnik SteamPro SousVide z termosondą i intuicyjnym interfejsem obrotowym to zwycięzca IFGold Award 2017 i IF Design Award. Oferuje 3 tryby pieczenia: tradycyjny, parowy i łączony. Mała ilość pary pomoże ci uzyskać rozpływające się w ustach pieczenie i wypieki. Przy średniej ilości pary każda odgrzewana potrawa będzie smakować jak przyrządzona przed chwilą. 100% pary to sposób na szybsze przyrządzanie smaczniejszych i zdrowszych ryb, warzyw, ryżu i kuskusu. 

  • Termosonda food Sensor precyzyjnie mierzy temperaturę wewnątrz potrawy i sygnalizuje uzyskanie odpowiedniego stopnia jej wypieczenia. 
  • Czujnik wilgotności pozwala na sztukę kulinarną najwyzszych lotów, dzięi automatycznemu doborowi ilości pary potrzebnej do uzyskania idealnych efektów pieczenia. 
  • Możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie 
  • Funkcje: Au Gratin, grzanie dolne, pieczenie chleba, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, wyrastanie ciasta, suszenie, zamrożone potrawy, para 100%, grill, duża wilgotność, mała wilgotność, średnia wilgotność, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, pizza, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury, powolne gotowanie, Sous Vide, regeneracja parowa, termoobieg, grillowanie turbo, funkcja Yoghurt 
  • Sterowanie dotykowe i automatyczne programy wagowe 

Kuchnia z wyspą i krzesłami.jpg [426.11 KB]

SIEMENS iQ700 HS658GXS1 

Piekarnik z parowarem fullSteam z 15 rodzajami grzania w tym 100% pary. 

  • Termosonda Plus i bakeSensor: wykrywają dokładnie ten moment, w którym twoja potrawa jest gotowa. 
  • termoobieg 4D - pieczenie z największą swobodą. Dzięki zmiennemu kierunkowi obiegu powietrza zapewnia równomierną dystrybucję i rozkład ciepła w całym wnętrzu piekarnika. 
  • Dodatkowe metody grzania z wykorzystaniem pary: para 100%, regeneracja, fermentacja, rozmrażanie 
  • Regulacja temperatury: 30 °C - 250 °C 
  • ecoClean: czyszczenie piekarnika jest dużo łatwiejsze dzięki specjalnej powłoce czyszczącej. 
  • coolStart: Nagrzewając piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia zużywasz nie tylko swój czas, lecz również cenną energię. Nowa funkcja coolStart kładzie temu kres. Jeśli chcesz coś rozmrozić, podgrzać czy przygotować danie z mrożonek, po prostu włącz coolStart, a Twoje danie będzie gotowe dużo szybciej niż dotychczas. 

Błękitna Kuchnia ze stołkami.png [580.82 KB]

Kuchnia w stylu greckim w Maxfliz.png [1.23 MB]

Gotowanie w próżni 

Sous Vide to nowa metoda gotowania, która szturmem zdobywa cały świat. Umożliwia ambitnym miłośnikom sztuki kulinarnej praktykowanie haute cuisine we własnych domach. Dosłownie oznacza „w próżni” i jest wyjątkowo precyzyjną metodą gotowania potraw w zamkniętej hermetycznie torebce, która spowalnia proces utleniania, co sprzyja zachowaniu smaku. Produkty nie tracą podczas gotowania cennych wartości odżywczych, witamin, minerałów i makroelementów, są wykwintne i delikatne, ponieważ naturalne soki są zatrzymywane wewnątrz, a redukcja potrawy podczas gotowania dochodzi zaledwie do 10%! 

Temperatury gotowania potraw metodą Sous Vide są znacznie niższe niż w przypadku tradycyjnego gotowania czy pieczenia. Dla przykładu wołowina medium-rare to przedział od 54 do 59 stopni, a pierś z kurczaka 60-63 stopnie. Utrzymanie stałej, niskiej temperatury sprawia, że nie tylko zachowują swój naturalny aromat, ale także uzyskują niezwykle delikatną strukturę. Tą metodą przygotowuje się warzywa, owoce, mięsa, ryby, owoce morza i wiele innych. Produkt końcowy jest zawsze nasycony naturalnym smakiem i aromatem, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro- i mikroelementy. 

Niemiecka firma Gaggenau, pionier na polu technologii gotowania na parze i zdrowego przyrządzania potraw, wprowadził na rynek da profesjonalne urządzenia do precyzyjnego gotowania metoda Suous Vide. To piekarnik parowy i szuflada do pakowania próżniowego z serii 400, które idealnie ze sobą współpracują, zapewniają uzyskanie efektów kulinarnych na prawdziwie profesjonalnym poziomie. Piekarniki te, umożliwiające gotowanie na parze, pieczenie, gotowanie i grillowanie, są wyposażone również w funkcję gotowania SousVide. Pozwalają na precyzyjną regulację temperatury z dokładnością aż do 1 stopnia w przedziale 30 do 230 stopni. 
Dodatkowo piekarniki parowe z funkcją pieczenia serii 400 ze zintegrowanym układem doprowadzania (i odprowadzania) wody dysponują pierwszym na świecie, w pełni automatycznym systemem czyszczącym. 

08_Masz_Pytania_Formularz.png [113.80 KB]